Aanleg eerste Tiny Forest in ’s-Hertogenbosch

18-02-2019

 

Tiny Forest

Vandaag planten ruim 80 leerlingen van basisschool BBS Haren Donk en Reit , buurtbewoners en natuurorganisatie IVN, in gemeente ‘s-Hertogenbosch, samen het eerste Tiny Forest in Brabant. Het eerste Tiny Forest groeit in de omgeving van de school op het veld tussen de wijken de Haren en de Reit. 

Een Tiny Forest is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Het minibos wordt een prettige ontmoetingsplek voor buurtbewoners en verbetert het klimaat en de biodiversiteit in de wijk. Daarnaast komt er een buitenlokaal waar de kinderen straks les krijgen over de Nederlandse natuur.

Minibos ter grootte van een tennisbaan

Een Tiny Forest is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Kinderen leren in het buitenlokaal en worden opgeleid tot Tiny Forest Ranger. Buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek. Het bos zorgt bovendien voor verkoeling op warme dagen, meer biodiversiteit en waterberging bij zware regenval. 

Wethouder Van der Geld: “Een Tiny Forest helpt mee aan een beter klimaat in de buurt. Want bomen maken zuurstof, verminderen luchtvervuiling en zorgen voor verkoeling op hete zomerdagen. Een Tiny Forest is belangrijk voor de wijk, haar bewoners en ook voor de natuur. Juist in de stad is het belangrijk dat we zorgen voor een fijne en gezonde leefomgeving. Samen met bewoners, kinderen en scholen uit de buurt.”

Nog drie Tiny Forests in de gemeente

Door verstedelijking, digitalisering en ons drukke bestaan is de kloof tussen mens en natuur groter dan ooit. Een Tiny Forest is bij uitstek geschikt om mens en natuur te verbinden. De komende jaren worden nog eens drie Tiny Forests in gemeente ’s-Hertogenbosch gerealiseerd. De oproep richting bewoners heeft geleid tot enkele potentiële locaties die we aankomede periode samen met bewoners verder gaan onderzoeken.

Meer informatie 

Op de website van het IVN vindt u meer informatie over een Tiny Forest.