ABN AMRO Cup wordt ABN AMRO Weekend

20-08-2019
image
Finalelocatie bij H.C. Rotterdam (foto rechtenvrij voor journalistiek gebruik) 
Dit jaar maakt de 12e editie van de ABN AMRO Cup plaats voor de eerste editie van het officiële ABN AMRO Weekend. Een weekend waarbij heel hockeyend Nederland samenkomt voor de start van het nieuwe seizoen. Naast het bekende toernooi voor de Hoofdklasse mannen, zijn dit jaar ook de vrouwenteams uit de Hoofdklasse competitie uitgenodigd en zijn er diverse activiteiten voor de jeugd.
De voorrondes worden gespeeld op woensdag 28 augustus (dames) en donderdag 29 augustus (heren) op Athena, H.C. Noordwijkse, M.H.C. Oss en Z.S.V. Schaerweijde. Op iedere club wordt een drieluik gespeeld, waarna er per poule een ranking van 1 t/m 3 ontstaat. Het finaleweekend vindt plaats op HC Rotterdam 31 augustus en 1 september. Op basis van de ranking wordt er een nieuw wedstrijdschema gemaakt, waarbij ieder team nog twee wedstrijden speelt. Op zondagmiddag wordt de ultieme finale gespeeld.
 
Op woensdag ontvangt de Noordwijkse hockeyclub de dames teams van HDM, HGC en Bloemendaal. Voor promovendus HGC wordt dit gelijk het moment om te toetsen of zij klaar zijn voor de strijd tegen Hoofdklasse teams. Voor Lisa Lejeune en Sophie Schlatmann is deze ontmoeting nog specialer, want zij mogen direct aantreden tegen de club waar zij afgelopen jaar nog voor uit kwamen; HC Bloemendaal. Jeroen Visser heeft zijn eerste echte meetmoment met de dames van Bloemendaal nadat hij het stokje overnam van voormalig coach en oud international Teun de Nooijer. Hdm, dat afgelopen jaar eindigde   in de middenmoot, heeft de kans om te laten zien dat ze, ondanks het vertrek van een aantal speelsters , nog steeds hetzelfde niveau kunnen behalen als afgelopen jaar.
 
Op de Noordwijkse hockeyclub komen op donderdag Bloemendaal, HGC en KZ in actie. De kersverse Landskampioen Bloemendaal treft hier play-off kandidaat HGC en het team van KZ, dat zich verzekerde van nog een jaar Hoofdklasse door de play-outs van HDM te winnen. Kan underdog KZ direct stunten tegen de regerend Landskampioen? En hoe speelt de 22-jarige Argentijnse Maico Casella zijn eerste wedstrijden in het tenue van HGC? Kom kijken op Noordwijk op donderdag 29 augustus!
 
Het in 2004 opgerichte Athena in Amsterdam-Oost ontvangt bij de voorrondes van het ABN AMRO Weekend de heren vaandelteams van AH&BC, Almere en Hurley. Almere moet het voor het eerst doen zonder hun ‘eigen’ Terrance Pieters en Jonas de Geus, die deze zomer beiden besloten hun carrière voor te zetten bij Kampong. AH&BC heeft zich versterkt met Belgisch international Tanguy Cosyns, maar de meest verrassende transfer van de zomer kwam van Oliver Polkamp, die Hurley verliet voor Bloemendaal. Hoe gaan AH&BC, Almere en Hurley presteren in hun nieuwe formaties?
 
Ook op woensdagavond staan er op Athena een paar mooie wedstrijden op het programma. Landskampioen Amsterdam kan gelijk laten zien dat ze met een aantal versterkingen wederom wil gaan meedoen in de top van de Livera Hoofdklasse. Tijdens deze voorronde nemen zij het op tegen Hurley en Huizen. Ook Hurley heeft een aantal aanwinsten en gaat proberen dit jaar nog meer bovenin het linker rijtje mee te doen. Als laatste mag Huizen aantreden op Athena. Vanwege een afzegging van Kampong Dames 1, heeft Huizen, ondanks degradatie uit de hoofdklasse, de mogelijkheid mee te doen aan dit eerste ABN AMRO Weekend voor dames.
 
Kom zowel woensdag 28 augustus als donderdag 29 augustus kijken op HC Athena naar deze mooie wedstrijden! Op Sportpark de Krakelingweg in Zeist ontmoeten op woensdag de dames van SCHC, Laren en Pinoké elkaar en op donderdag volgen de heren van Kampong, Pinoké en Rotterdam op het veld van Schaerweijde.
 
SCHC gaat dit jaar van start met nieuwe keepster Alexandra Heerbaart die overkomt van Kampong en strafcorner specialiste Yibbi Jansen, die voorheen de kleuren van Oranje_Rood verdedigde. Bij Laren vertrekt strafcorner specialiste Lieke van Wijk en Fabiënne Roosen verruilt het shirt van Laren voor dat van SCHC. Bij Pinoké keren Sterre Deetman en Djoeke Vogel terug in de selectie en sluit talent Kiki Rozemeijer aan.
 
Bij de heren heeft Rotterdam zich versterkt met twee Nieuw-Zeelandse internationals; Hugo Inglis en Kane Russell. Dennis Warmerdam keert, na een heftige tijd met onzekerheid over zijn gezondheid, weer terug in de selectie van Pinoke en met de komst van Agus Bugallo telt de selectie van de Steekneuzen nu drie Argentijnen. Kampong mag Internationals Jonas de Geus en Terrance Pieters bij hun selectie verwelkomen. Het beloven spannende wedstrijden te worden op Schaerweijde. Kom jij kijken?
 
In het Zuiden van het land, op M.H.C. Oss, wordt het drieluik tussen Den Bosch, Oranje Rood en Tilburg gespeeld. Jelle Galema, die afgelopen seizoen verkozen werd tot de beste speler van de Hoofdklasse competitie, begint aan zijn tweede seizoen bij Den Bosch en komt direct aan het begin van het seizoen zijn oude teamgenoten van Oranje Rood weer tegen. Oud-international Robert van der Horst maakt zijn debuut als hoofdcoach van de mannen van Oranje-Rood. Tilburg, wat zich onder leiding van Jeroen Delmee, vorig seizoen heeft gevochten naar handhaving heeft zich versterkt met Spaans international Alfonso Moreno Pombo.
 
Voor de dames gaat de derby van het zuiden worden uitgevochten door Oranje-Rood, Victoria en MOP. Voor Oranje-Rood wordt het een spannende start. Met het wegvallen van strafcorner specialisten Yibbi Jansen en Valerie Magis moet Oranje-Rood uit een ander vat gaan tappen om de play-off status van afgelopen jaar wederom waar te maken. Ook voor Victoria wordt het een spannende start in de Livera Hoofdklasse. Hoe gaat de promovendus  het doen op het hoogste niveau? Als laatste voegen drie promotieklasse teams zich bij de poule van het zuiden. MOP vervangt in combinatie met Weredi en KZ Den Bosch tijdens de ABN AMRO Cup. Op woensdag mag MOP, op zaterdag mag Weredi en op zondag mag KZ aantreden als promotieklasse team tijdens dit hoofdklasse toernooi.