Bosschenaren spelen Hamlet in Den Bosch

05-08-2018

Bosschenaren spelen Hamlet in Den Bosch

hamlet

Theatergroep BLUV, met Harold Schraven als regisseur en muzikaal leider, brengt Shakespeare’s Hamlet naar ‘s-Hertogenbosch. Op 31 augustus en 1 september  speelt de voorstelling de tuin van het Kruithuis. Bosschenaar Jony van Beers speelt vier rollen in deze productie. ‘Hamlet is een stuk met nieuwe uitdagingen voor mij.’

’s-Hertogenbosch – Schraven en Van Beers leerden elkaar kennen toen Schraven ‘t Bosch Mysterie, ter ere van het 132-jarige jubileum van de Oeteldonkse Club, regisseerde. Van Beers was daar betrokken als speler en zangeres, maar we kennen haar ook vooral als zangeres bij het Kwekfestijn en de Oeteldonkse Bezuukskes. Vorig jaar werkten ze voor het eerst samen binnen Theatergroep BLUV, waarin ook Bosschenaar Linda van Doorn verschillende rollen speelt. Van Beers: “Ik geniet al jaren van het maken van muziek en zingen. Sinds twee jaar dus verbonden aan BLUV, waar ik van plan ben nog wel een tijdje te blijven. In Hamlet heb ik de uitdaging om samen met Linda de rollen van ‘Rosencrantz en Guildenstern’ synchroon te spelen. Dat bleek ons bij de eerste keer lezen al op het lijf geschreven.”
Regisseur Harold Schraven heeft een flink aantal behoorlijke producties op zijn naam staan. In regio Noord-Oost Brabant is hij bekend van onder andere Dorp aan de Rivier in Lith, Oorlogstuig in Best en Het Bosch Mysterie in ’s-Hertogenbosch. Bij veel verenigingen tilde hij spelers naar een hoog niveau. Hij was onder andere aangesloten bij Ons Eygen Landt in Best en de Kersouwe in Heeswijk-Dinther. Zijn voorstellingen staan bekend om de prachtige details in het volledige plaatje.

Hamlet – het stuk

Op 31 augustus en 1 september speelt het drietal de voorstelling Hamlet, Prins van Denemarken, in de tuin van het Kruithuis. De vader van Hamlet, de koning van Denemarken, is vermoord. De geest van Hamlet’s vader spookt 's nachts rond het kasteel. Op een nacht vertelt de geest aan Hamlet dat hij werd vermoord en hoe dit gebeurde. Ook vertelt hij dat zijn oom Claudius de moordenaar is. Claudius eist de troon op en trouwt bovendien met de weduwe van zijn eigen broer waardoor hij de stiefvader van Hamlet wordt. Hamlet weet niet wat hij moet doen. Spreekt de geest de waarheid of proberen duistere krachten hem tot slechtheid te verleiden? Moet Hamlet wraak nemen op Claudius? Theatergroep BLUV giet de voorstelling in het inmiddels bekende ‘BLUV-jasje’ en maakt daarbij gebruik van livemuziek en zang. Eerder stonden ze in het Kruithuis al met de voorstellingen Moeder Courage en Agnes B.

Eerste Shakespeare-ervaring voor BLUV
Hamlet is geschreven door William Shakespeare tussen 1600 en 1602. De wraaktragedie is onder meer bekend vanwege de monoloog to be or not to be, die wordt uitgesproken door Hamlet, het personage waar alles om draait. Iedereen ‘kent’ Hamlet, maar vaak alleen van naam. Er zijn -helaas- weinig amateurgezelschappen die Hamlet opvoeren. En omdat Theatergroep BLUV graag verdergaat waar andere gezelschappen ophouden, was Hamlet geen moeilijke keuze.


Hamlet, Prins van Denemarken
Theatergroep BLUV
Vrijdag 31 augustus en zaterdag 1 september, 20:15 uur
Tuin Kruithuis, ‘s-Hertogenbosch