Expositie Hakkie van Rosmalen een gedreven Bossche kunstenaar

25-03-2019

’s-Hertogenbosch, 21 februari 2019 | Bij Babel nr. 74 (voorheen Muzerije) vindt voor het eerst een grote overzichtsexpositie plaats van de Bossche kunstenaar Hakkie van Rosmalen (1923-2001). De tentoonstelling, met als titel ‘Hakkie van Rosmalen, een gedreven Bossche kunstenaar’, is te zien van vrijdag 15 maart tot en met zondag 21 april. 


Kunstzinnig en onafhankelijk
Hakkie van Rosmalen heette officieel Harrie en was de zoon van Jan van Rosmalen, eigenaar van de bekende kunsthandel ‘Borzo’ in de Verwersstraat. Na een periode op het seminarie Beekvliet en enkele dagen op de Koninklijke School voor Kunst, Techniek en Ambacht in ’s-Hertogenbosch, vond Hakkie zijn kunstzinnige draai bij de Rijksacademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam. Hier volgde hij lessen van onder meer de bekende leraar Heinrich Campendonk. 

Eenmaal afgestudeerd vestigde Hakkie zich na de oorlog als zelfstandig kunstenaar in zijn geboortestad, waaraan hij zeer verknocht was. Hij was een innemende persoonlijkheid die van vrijheid hield en die hier, later met zijn vrouw Ria, vond aan de Koningsweg. Geïnspireerd door zijn omgeving en door vele reizen ontwikkelde hij een geheel eigen stijl van schilderen en tekenen. Naast opdrachten voor grote bedrijven en instellingen maakte hij ook veel zelfstandig werk waaronder portretten en situaties uit ’s-Hertogenbosch. Zelf wilde hij nooit in de belangstelling staan; spreken deed hij het liefste met potlood en papier, dat hij altijd binnen handbereik had. Niet eerder waren er zoveel van zijn werken samen in één expositie te bezichtigen.

De expositie “Hakkie van Rosmalen, een gedreven Bossche kunstenaar” is te bezichtigen van maandag tot en met vrijdag van 8:30 – 17:00 uur bij Babel (voorheen Muzerije) aan Hinthamerstraat 74 te ’s-Hertogenbosch. In het weekend is het gebouw aan Hinthamerstraat 74 wisselend geopend.