Expositie “Ik vind het leuk om met jou te vilten”

01-01-0001

 

’s-Hertogenbosch, 2 januari 2019 | Van zaterdag 12 t/m zondag 27 januari 2019 is bij Babel (voorheen Muzerije) aan Hinthamerstraat 74 te ’s-Hertogenbosch, de expositie “Ik vind het leuk om met jou te vilten”, te bezichtigen. Deze bijzondere expositie, welke op 12 januari om 12:30 uur officieel zal worden geopend, toont viltwerk van Ruben den Hartog en Marieke van Beek. Marieke, docent textiele vormgeving, heeft zichzelf toegelegd op het begeleiden van speciale kinderen. Ruben is een jongen van 17 met een niet aangeboren hersenafwijking (NAH) en een beperking. Elke week vilten ze samen. Na vier jaar samen vilten wordt het resultaat getoond.

Nadat Ruben op 12-jarige leeftijd hersenletsel opliep begon hij, als houvast in een voor hem verwarrende en angstige wereld, met vilten. Hoe meer hij zich de vilt-technieken eigen maakte, hoe meer Ruben vooruitgang boekte in zijn herstelproces. Voelen en kneden bleken een uitweg voor de vele emoties. De ontwikkeling die Ruben de afgelopen vier jaar heeft doorgemaakt is zichtbaar in zijn werk.

Tijdens de opening van de expositie geeft Marieke van Beek een korte presentatie over haar werkwijze: “Het werken met speciale mensen (NAH, ASS, PTSS) legt een vergrootglas op mijn functioneren als docent. Mijn leerling en ik zijn neurologisch divers. Dit beïnvloedt onze educatieve relatie. We gaan beiden door een proces. Voor Ruben is dat wekelijks ervaren van tactiele prikkels waardoor hij zich verder kan ontwikkelen. Voor mij is dat wekelijks afstemmen op iemand met een andere denkstijl. Dat ervaar ik als uitermate boeiend. Als mens zijn we gelijkwaardig. In de gehanteerde werkwijze staat daarom het contact voorop. Ruben leert vanuit het contact. “

Ben je actief in het kunstonderwijs of heb je te maken met speciale kinderen en/of jongeren? Dan is deze expositie een aanrader! “Ik vind het leuk om met je te vilten” is  te bezichtigen van maandag tot en met vrijdag van 8:30 – 17:00 uur bij Babel (voorheen Muzerije) aan Hinthamerstraat 74 te ’s-Hertogenbosch. In het weekend is het gebouw aan Hinthamerstraat 74 wisselend geopend.